
De meest gestelde
vragen....
Wie kunnen er in het Overweeghuis terecht?
-
Vrouwen en transgenders die vastlopen bij hun werk in de prostitutie of slachtoffer zijn van mensenhandel.
Voor hoeveel bewoners is er plek in het Overweeghuis?
-
Ons doel is dat er in het Overweeghuis Utrecht plaats is voor vijf bewoners. Daarnaast zullen er twee studenten gaan wonen die voor stabiliteit, huiselijkheid en gezelligheid zullen zorgen.
Hoelang kunnen mensen in het Overweeghuis blijven wonen?
-
We bieden kortdurende opvang. De richtlijn is 3 tot 6 maanden. Wanneer bewoners echt niet uit kunnen stromen, wordt hier een uitzondering op gemaakt. Wanneer bewoners eerder weg willen is dit uiteraard mogelijk.
Hoeveel kost het om in Overweeghuis te verblijven?
-
De bewoners kunnen gratis in het Overweeghuis terecht. Daardoor hoeven financiën geen drempel te vormen om te gaan overwegen. Zodra bewoners in het Overweeghuis komen, wordt er een uitkering aangevraagd. Daar kunnen ze hun vaste lasten van betalen.
Waarin verschilt het Overweeghuis van andere opvang?
-
Het Overweeghuis is specifiek gericht op sekswerkers
-
Het Overweeghuis is kleinschalig
-
Bewoners kunnen er zonder indicatie terecht
-
Bewoners hoeven geen uitkering te hebben
-
Bewoners hoeven niet eerst afgekickt te zijn
-
Het Overweeghuis biedt informele hulp; geen uitgebreide zorgtrajecten, wel mentale steun van vrijwilligers (die aangestuurd worden door een professional)
-
De vrijwilligers vormen een blijvend netwerk buiten de prostitutie
Waarom werkt het Overweeghuis met vrijwilligers?
-
We bieden hulp aan sterke mensen, die gebaat zijn bij een positief netwerk van mensen die in hen geloven. De vrijwilligers vormen dit netwerk, ook nadat de bewoners het Overweeghuis verlaten hebben. Voor veel mensen die in de prostitutie werkzaam zijn, geldt dat zij weinig contact hebben met mensen buiten de prostitutie. Een nieuw netwerk buiten de prostitutie is dan ook heel belangrijk, wanneer zij uit willen stappen.
Hoe worden de vrijwilligers begeleid?
-
In het bestuur zitten vrijwilligers die hun kennis en expertise vanuit hun (oude) professie inzetten voor het Overweeghuis. Daarnaast zal er een hulpverlener in dienst komen die de bewoners sociaal-emotionele ondersteuning biedt en helpt bij het regelen van praktische zaken. Deze professional zal ook de vrijwilligers aansturen. Daarnaast worden de vrijwilligs getraind door professionals van partnerorgnisaties.
Is drugsgebruik toegestaan in het Overweeghuis?
-
Een deel van de bewoners die in het Overweeghuis komt, zal drugs gebruiken. Bij ons is het geen vereiste om afgekickt zijn. Bewoners worden aangemoedigd om het gebruik van middelen te beperken, zodat het overwegen centraal komt te staan. In de praktijk weten de bewoners hun gebruik goed te reguleren, waardoor dit geen overlast veroorzaakt. We zijn van plan een gebruikersruimte in de tuin te realiseren, zodat het huis zelf vrij blijft van gebruik.
Waar gaan bewoners na hun verblijf in het Overweeghuis heen?
-
Sommige van hen gaan terug naar hun oude woning, anderen gaan naar een reguliere opvang of vinden elders woonruimte. Het Overweeghuis heeft een ruim netwerk van opvanghuizen, appartementen en re-integratie trajecten. Het Overweeghuis werkt met een buddysysteem. Vrijwilligers en bewoners die een goede klik met elkaar hebben, worden aan elkaar gekoppeld, zodat er ook na het overweegtraject contact kan blijven bestaan en de bewoners niet in de steek worden gelaten. Iedere bewoner krijgt meerdere buddy’s.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem dan gerust contact met ons op! We vertellen je graag meer!
"Er moet een plek voor deze vrouwen komen. Een plek waar ze rustig over alles kunnen nadenken. Want, denken doe je allang niet meer. Je overleefd alleen nog maar. Een plek waar iemand een arm om je heen legt, zonder daar iets voor terug te willen; een luisterend oor, een bed, een warme maaltijd.
Als je eenmaal deze dingen hebt, kun je langzaam weer gaan nadenken. Kun je weer gaan voelen. Kun je weer een heel klein beetje hoop krijgen en kan je weer net iets verder kijken dan alleen vandaag."
Monique, ervaringsdeskundige