Wij zijn
Overweeghuis Utrecht

We willen crisisopvang bieden aan mensen die vastlopen in de prostitutie.

Onze wens

Wat we willen is zo snel mogelijk de deuren openen van onze opvang. Onze vrijwilligers en projectleider staan te popelen om aan de slag te gaan. Eerst moeten we echter nog een pand vinden dat de juiste vergunning en bestemming heeft. Om dit te regelen is er tijd nodig en veel tijd om te beslissen is er op de huidige woningmarkt niet. We zijn daarom op zoek naar de gouden tip! Weet jij een pand dat geschikt zou zijn of ken je iemand die ons zou kunnen helpen? Dan horen we graag van je!

 

We zoeken een pand dat aan de volgende voorwaarden voldoet:
- in (omgeving) Utrecht of Amersfoort 

- nabij algemene voorzieningen en openbaar vervoer  

- (ruimte voor) minimaal 6 slaapkamers

- tuin

Doelstelling

Wij hebben als doel om mensen die in de prostitutie vastlopen tijdelijk op te vangen. Dit willen we doen door het boeden van rust, veiligheid en ondersteuning bij het vinden van (nieuw) toekomstperspectief. Dit doen we met behulp van een vrijwilligersnetwerk. Bij het Overweeghuis kunnen mensen terecht zonder indicatie, zonder financiën en papieren op orde te hebben en zonder af te hoeven kicken. Omdat het Overweeghuis een burgerinitiatief is, zal de begeleiding niet vanuit een zorgperspectief zijn, maar vanuit betrokken burgers die als een nieuw netwerk rondom deze mensen gaan staan en met hen meedenken over hun toekomst.

Hoofdlijnen beleidsplan

We zijn een stichting opgericht door bezorgde burgers die zich betrokken voelen met mensen die vastlopen in de prostitutie. We zijn op zoek naar een pand met een huiselijke sfeer, waar tijdelijke bewoners zich welkom en veilig voelen. In het huis zullen vrijwilligers werkzaam zijn, die het gewone leven met de bewoners leven en met een luisterend oor voor hen klaar staan. Er zal een beroepskracht voor 1 fte aan het werk zijn. Deze zal de vrijwilligers aansturen en bijscholen en op maatschappelijk gebied met de vrouwen meedenken en hen helpen een plan te maken voor hun toekomst. We hebben contact met verschillende organisatie voor vervolgplekken, ambulante zorg en werkervaringsplekken. Ook is er contact met verslavingszorg en politie. Door middel van een maatjesproject willen we vrouwen helpen met het opbouwen van een nieuw sociaal netwerk, buiten de prostitutie.

Het bestuur

Stichting Overweeghuis is eind 2020 opgericht. De bestuursleden verrichten hun taken op vrijwillige basis en ontvangen daarvoor geen financiële compensatie.

 

Voorzitter

Lisa Mourik. Zij is in het dagelijks leven werkzaam als arts en psychiater in opleiding.
 

Secretaris

Marlies Bergman. Zij is in het dagelijks leven werkzaam als IT analist bij de Rijksoverheid..


Penningmeester

Alexandrine Spreij. Zij is in het dagelijks leven werkzaam als strategisch adviseur bij de Rijksoverheid.

De harde waarheid

66%

van de sekswerkers lijdt aan PTSS op het niveau van een soldaat die terugkomt uit oorlogsgebied.

71%

van de sekswerkers heeft duidelijk meetbare symptomen van dissociatie.

90%

van de sekswerkers zou direct uit de prostitutie stappen als ze de kans kregen.

Jaarverslag

Het afgelopen jaar zijn we voornamelijk bezig geweest met het werven van fondsen. Ben je benieuwd hoe dit gegaan is en hoe we er als stichting voor staan? Lees dan ons jaarverslag.